wita-gen.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, aktywności i lifestyle'u

Żywność

Kiszone zielone pomidory – co warto wiedzieć?

Kiszone zielone pomidory – co warto wiedzieć?

Końcówka lata i zbliżająca się wielkimi krokami jesień to idealny moment na to, aby wykonać domowe przetwory na zimę. Oczywiście najpopularniejsze w tym wypadku są różnego rodzaju dżemy, lecz ostatnimi czasy niezwykle popularne stają się także kiszone zielone pomidory. Dlaczego warto się na nie zdecydować, jakie mają prozdrowotne właściwości, a przede wszystkim, jak można je w łatwy sposób wykonać? Innymi słowy, wszystko, co powinno się wiedzieć o kiszonych zielonych pomidorach.

Kiszone zielone pomidory — właściwości

Od czego powinno się zacząć zdobywanie wiedzy na temat kiszonych zielonych pomidorów? Rzecz jasna na sam początek dowiedzieć się trzeba, z jakiego powodu powinno się właśnie nimi zainteresować i co sprawia, że są one tak dobrym pomysłem, jeśli chodzi o domowe przetwory na zimę.
Jak każdy doskonale zdaje sobie sprawę, pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Pomidory zawierają w sobie ogromne ilości witamin C, B, PP, ale także E i K. Co bardzo ważne, w ich składzie znaleźć można także bardzo dużo składników mineralnych w tym przede wszystkim potas, żelazo, wapń, czy też magnez. Pomidory nie posiadają dużo kalorii, charakteryzują się działaniem moczopędnym, a także mają bardzo duży wpływ na poprawę wyglądu skóry, włosów czy też paznokci. Są w stanie pozytywnie wpłynąć na opóźnienie procesów starzenia, wzmacniają odporność czy też nawet mogą wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi.

Dlaczego warto kisić warzywa?

Zastanawiając się nad zrobieniem na zimę kiszonych pomidorów, nie powinno się analizować tylko pozytywnych aspektów ich spożywania. Jak się bowiem okazuje, ogólnie rzecz biorąc kiszonki wszelkiego rodzaju to ogromne korzyści dla zdrowia. Co powinno się o nich wiedzieć?
Przede wszystkim wiedzieć w tym wypadku trzeba, że wykonując w ten sposób warzywa, znacznie wydłuża się im termin przydatności do spożycia. Sprawia to, że bez ryzyka zatrucia pokarmowego można w środku zimy jeść warzywa zebrane w lecie.
Co więcej, kiszonki są naprawdę bardzo zdrowe. Dostarczają do organizmu kwas mlekowy, który jest produktem fermentacji. Ma on niezwykle silne działanie podnoszące odporność organizmu, oczyszczania go, a także regulacji pracy jelit.

Jak wykonać kiszone pomidory?

Jak więc widać kiszone pomidory to naprawdę ogromne korzyści dla smaku i przyjemności spożywania warzyw w zimie, lecz również dla zdrowia organizmu. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się nad tym, jak można je wykonać.
Do przygotowania kiszonych zielonych pomidorów, potrzebne będą takie składniki jak:

– kilka ząbków czosnku,
– pęczek koperku,
– woda,
– ocet,
– ziarna pieprzu,
– sól.

Jak się okazuje, wykonanie kiszonych pomidorów jest naprawdę bardzo proste. Na początku trzeba je oczywiście dokładnie umyć. Dno słoika trzeba wyłożyć koperkiem, czosnkiem oraz dodać pieprz. Następnie do tak przygotowanego słoika trzeba włożyć jedną warstwę pomidorów, a następnie przełożyć je warstwą koperku, pieprzu i czosnku. Wszystko powinno być umieszczone ciasno, żeby dobrze przylegało do siebie i ścianek słoika.
Do tak przygotowanej zawartości należy wlać wrzącą wodę, w której obecne będą przyprawy. Słoik należy zakręcić i pozostawić w suchym i chłodnym miejscu. Po około 8 tygodniach kiszone pomidory będą gotowe do jedzenia.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.